Friday, June 18, 2010

Day 1 in Saigon!!!!

Entah bila entry Saigon nih nak siap!! Kitorang departed from LCCT on time, beb!! Bravo, AA.. Infact we landed at Than Son Nhat Int. Airport, Saigon 15 minutes earlier than scheduled time.


Ko tengok pak cik belakang pakai baju merah! Tengah ready je nak marah kitorang bergambar-gambar......


Hah, faham ke tak? Maksudnya, sila beratur untuk pemeriksaan imigresen. Sikitnya lorat imi diorang. Cam singa garangnya. Dahlah cakap inggeris diorang aku tak faham!!! Nak cop pasport pun lembap!


Beli kupon teksi USD 8 per taxi. Well, oklah bukan teksi biasa uollsss!!! Kat sini teksinya cuma vios atau innova. Kat Malaysia ada?? Naik innova pi hotel kat area Ben Thanh. Luggage 3 besar, stroller and backpack sorang satu. Me bawa Nine West crossbody je!!


On the way to District 1. Trafiknya menggila. Haiyark!! Ko haibat tahap dewa pun merempit kat Malaysia, aku berani jamin ko tak berani bawa kereta motor kat sini. Kenderaan masuk keluar simpang memandu ikut suka mak nenek depa je. Jalanraya penuh dengan motor. They said almost millions of motorbikes on the road. Ko tak leh nak expect motor dari arah depan belakang kiri kanan. Gila!!!


We stayed here during this trip. Actually you can get more cheaper budget hotel around Ben Thanh area. Kitorang punya bilik USD 25 per night. Ada hotel depan Minh Collection just USD 30 untuk double queen bed. Rasanya kat sini banyak budget hotel tak payah book just walked-in saja.

In Saigon, you have to prepare your feet because you'll walk most of the time. Ok, times for lunch. Melilau cari kedai makan. So we ended at Vn.Halal.


Setiap kali makan amik gambar. Sila ambil perhatian, makanan halal di Vietnam adalah mahal terlampau. Gambarannya, kalau kat Malaysia, korang dah leh makan hi-tea tiap-tiap hari!!

Next, main reason to be in Saigon!! SHOPPING!! If you are aware, barang-barang yang terdapat di Malaysia that is MADE IN VIETNAM can be easily found here. Nadiah, Clarks are damn cheap here. Clarks first baby shoes banyak gila. Semua pattern ada. Gila jap!!! Sandal/Shoes for men banyak gak tapi perempuan punya banyak dah habis. Yang tinggal Clarks Active Air yang saiz besar terlampau. Nike, Adidas berlambak-lambak. Kat kedai-kedai biasa je jual. Fad is looking for his Deuter bag and Kak Long and I dah terbeli Kipling bag. Heheh!! Luggage/All kinds of bag memang murah. Kitorang telah membeli samsonite luggage, deuter bag 120 litres, deuter school bag for me, the northface lappy bag for hubby, quiksilver lappy bag for pak usu, and kipling bag for Tihani. Muahaha....

Puas hati gila. then round Ben Thanh panas pulak kat dalam. Kedai yarabbi lah sesak kat dalam tu. Saiznya rapat-rapat lak tu. Nak sorong stroller pulak memang tak muat. Hah, orang lam pasar Ben Thanh nih menjual stail hardcore. Kalo korang tawar melampau pastuh dia dah kasi harga yang korang minta tapi korang tak beli haruslah kena ketuk. Ganas kalah Petanling Street. Ok, kat dalam nih Kak Long and I merembat cotton. All kinds of cotton. Best gila!!!
Then balik hotel rehat-rehat, kitorang nak menghala to the next destination which is....


Ingatnya nak cari hoodie, dah sold out so Fad je lah yang beli T-shirt. Rasanya harga dia mahal sikitlah compared to HRC KL.

Next, pergi area masjid kat Dong Du St, ingat nak dinner tapi masing-masing tak boleh blah ngan lauk yang disediakan so we all jalan a few blocks away sampai kat restoran ini.


Double standard, ok kedai ni!! mentang-mentang we all makan biasa je korang tak layan pun we all. Ada group Malaysian gak makan sini agaknya diorang pakej layan baik punya....... Siap tanya ok tak, servis n layanan bagai!! Mencik!!!

Lepas tu kitorang balik hotel buat pusingan night market depan hotel tengok apa yang dijual sebab nak cari perhiasan eggshell n keychain for souvenir nak survey harga. Later, zzzzzzzzzz.................

3 comments:

MOMMY NADIA said...

hhehe..ad msg for here!
ooo sgt jeles..kalau tahu dah kirim spsg dua..:)

crumpler bag mura tak kat sane??
semua tu jual dalam boutique/shopp' complex diorang lah ek??

bestbest!!

MOMMY NADIA said...

hhehe..ad msg for here!
ooo sgt jeles..kalau tahu dah kirim spsg dua..:)

crumpler bag mura tak kat sane??
semua tu jual dalam boutique/shopp' complex diorang lah ek??

bestbest!!

faerni said...

crumpler bag definitely lebih murah from karimmor (x tau nak eja!!), deuter n north face n columbia...... cantik!! well kat sana tak de shopping complex!! just imagine shoplots full of things!! hmmm,kalau area dong khoi streets where u can find all designers boutique harga dia memang dah mahal sangat because the rental itself pun dah USD 5k/month. But don't worry. i dah cek both boutiques n shop lots all the same label tag yang macam kat malaysia sama je. It depends on u nak choose the cheaper one or not! Definitely yang korok takde label tag, kan!!! hehehe!!!!

sampai sekarang duk nyesal tak beli ed hardy nya flat shoes punya lah nak jimat space takut extra luggage.. hahaha....

infact kak eni bawa 440 usd belanja banyak leh bawak balik 220 usd. pi tukar kat money changer dapat balik 715.. muahaha!!!