Bahan
ikan pari
sotong
bendi
Untuk diblender
2-3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
20 tangkai cili kering (atau 1 paket kecil cili boh puteri RM.60)
Belacan
1 batang serai di hiris 4
Daun kesum (optional)
Daun limau purut (optional)
Aluminium foil
Garam/gula
- Tumiskan bahan2 diblender dan serai sehingga benar2 garing.
- Setelah betul2 garing bubuh 1/4 cawan air. Biarkan ia mendidih dan pekat kembali. Tutup api.
- Potong aluminium foil dlm 1.5 kaki.
- Letakkan daun kesum/daun limau purut.
- Letakkan ikan pari/sotong/bendi
- Taburkan sambal diatasnya.
- Bungkus semua bahan tadi dengan aluminium foil. Letak dalam kuali dan panaskan dengan api sederhana dalam masa 10 minit.
- Dah siap!
Hasilnya, memang tak toleh kiri kanan makan. Selalu masak nasi 1 pot tak habis nih Fad pulak kata nasi tak cukup. Siap request suh masak lagi hari ni. Errr, masak nih senang. Kira masak satu lauk je sebab all in one. Sayur and ikan and sotong! Senang, kan!
*******************************************
Hari ni ada upacara doa selamat sempena pembukaan sekolah baru. So me nak pakai baju baru yang di beli di Pasar Payang. Sebab hari ni Khamis kena pakai batik. Taadaaa.............
Tuhlah semalam duk ym ngan ayeen. Eh, Ayeen! This one top chiffon bottom sutera. I like the colour because it's kinda classic. Cikgu, kan! Takleh pakai warna shocking. Kut pengsan guru besarnya nanti! Huhuhu.... Me bukannya banyak baju batik. Baru empat je. Pusing-pusing duk rotate baju yang sama je. So nak lah buat collection. Itu aje cerita hari nih. Si Firdaus tu tengah serabut lam buai. Todless peeps!
3 comments:
nih teknik goreng ke bakar??
erni,
haah mmg chiffon or crepe bhgn baju jer yg bawah kain sutera..hehehe okok noted that..sgt lawala kaler dia! hehe cantik! :D
ko beli baju ready made ke?
Post a Comment